Buji Nedir? Buji Değişimi Nasıl Yapılır?
Buji, benzinli araçlarda yer alan ve motorun çalışmasını sağlayan parçalardan biridir. Bu parça, hava-yakıt karışımının ateşlenmesini sağlar. Ateşleme bobininden gelen enerji sayesinde yanma gerçekleştir. Buji, her biri farklı bir görev üstlenen farklı kısımlardan oluşur. Bağlantı gövdesi ve dişleri, bu kısımlar arasında yer alır. Ayrıca elektrotlar, izolatör ve elektrik bağlantı ucu da bujinin diğer kısımlarıdır. İzolatör, ateşleme sırasında motorun fazla ısıdan etkilenmesini engeller.
Buji Çeşitleri Nelerdir?
Buji, benzinli ve benzin/LPG sistemine sahip araçlarda vardır. Araç türüne göre bujilerin yapısı birbirinden farklıdır. Buji çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Bakır buji: Katı bakır kullanılarak imal edilir. Diğer türlere göre daha büyük bir çaptadır.
- Tekli platin buji: Tekli platin bujinin erime noktası yüksektir. Korozyona ve aşırı sıcaklıklara karşı dayanıklıdır. Bakır bujilere kıyasla daha uzun ömürlüdür.
- Çift platin buji: Merkez ve toprak elektrot kısımlarında platin kaplama kullanılan türdür. Uzun ömürlü bir yapıya sahiptir.
- İridyum buji: Platin ile kıyaslandığında sekiz kat daha güçlüdür. Ateşleme verimliliğinin her zaman yüksek olmasını sağlar.
Buji Arızası Nasıl Anlaşılır?
Buji arızası söz konusu olduğunda aracınızda birtakım değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliklerden biri aracın daha yavaş çalışmasıdır. Aynı zamanda yakıtınız daha hızlı bir şekilde bitmeye başlar. Yakıt verimliliği söz konusu olmadığı için sık sık benzin almak zorunda kalırsınız. Buji arızası neticesinde motor titremesi de yaşanır.
Bujilerde meydana gelen arızalardan biri yağlanmadır. Yağlanmanın nedeni, yağ buharındaki sızmadır. Sızan buharın oluşturduğu yağ kalıntıları, bujilere dolarak ateşleme sürecini sıkıntıya sokar. Buji yağlanması neticesinde titreme, düzensiz çalışma, aracın çalışırken zorlanması gibi problemler yaşanır. Buji arızasının bir diğer nedeni de buji kablosundaki problemlerdir. Kabloda sorun olduğu takdirde ateşleme ile ortaya çıkan kıvılcım, bujilere ulaşmaz. Buna bağlı olarak da motorun çalışmasında sorunlar meydana gelir.
Buji Ne Zaman Değişir?
Buji değişimi için genellikle 15 bin-30 bin kilometre arası önerilir. Ancak her aracın kullanım şekline ve yapısına göre bu süreç farklılaşabilir. Yetkili serviste yapılacak kontroller neticesinde değişimin ne zaman yapılacağına karar verilir. Zamanında değişim yapılmadığı takdirde bir anda yolda kalabilir ya da aracın hiç çalışmaması gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz.
Buji Arıza Belirtileri
Buji arıza belirtilerini fark ettiğiniz takdirde değişim işlemini vakit kaybetmeden yaptırabilirsiniz. Buji arızası belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Rölanti problemi, buji arızası söz konusu olduğunda sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasındadır.
- Aracın çalışma hızında ciddi bir yavaşlama meydana gelir.
- Aracın yakıt tüketiminde dikkat çekici bir artış ortaya çıkar.
- Gaza bastığınız anda tekleme yaşanır.
- Marşa bassanız bile aracınızı çalıştıramayabilirsiniz.
Buji Ne Zaman Değişir?
Buji değişimi, 15 bin-30 bin km arasında yapılmalıdır. Değişim yapılmadığı takdirde yakıt harcamalarınız artar. Ayrıca motor sisteminde farklı arızalar da ortaya çıkar. Bujilerin zarar görmemesi için kaliteli yakıt kullanmaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca motor bakımlarını düzenli yapmak da sizi buji arızasından koruyabilir.
Buji Çalışmazsa Ne Olur?
Aracı çalıştırdığınız andan itibaren bujiler de çalışmaya başlar. Aracın sorunsuz çalışmasında bujiler, önemli bir rol üstlenir. Bujilerin çalışmaması ya da verimli çalışmaması halinde motorda sarsıntı yaşanır. Bujinin arızalı olması halinde normalde kullanılması gereken yakıt, dışarı atılır. Bu nedenle daha fazla yakıt harcaması söz konusu olur. Buji çalışmazsa ortaya çıkacak diğer sorunlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Buji arızası varsa egzoz kısmından siyah renkli duman çıkar.
- Araç gaz almayabilir.
- Yakıt tüketim miktarındaki artış %20 ila 30 arasındadır.
Buji Değişimi Nasıl Yapılır?
Buji değişimini her zaman aracınızın yetkili servisine yaptırmalısınız. Buji değişimi yapan kişilerin; eldiven, buji lokması, tornavida, sentil ve tork anahtarı gibi malzemeleri kullanması gerekir. Değişimin hatasız yapılması için motor kaputunun iç kısmında yer alan etiketteki bilgileri kontrol etmeniz gerekir. Ayrıca araç kullanım kılavuzu da incelenmelidir. Değişim sırasında ilk olarak bujilerin yeri belirlenmelidir.
Soket boyutu, buji sayısı gibi detaylar belirlendikten sonra konnektörler çıkarılmalıdır. Ayrıca ateşleme bobini de bulunduğu yerden çıkarılmalıdır. Bu aşamadan sonra bujiler sökülmelidir. İşlem sırasında uzatma kolu, tork anahtarı ve buji lokması kullanılır. Bujilerin herhangi bir zarara uğramaması için teker teker çıkarılması gerekir.
Değişim sırasında kabloları detaylı şekilde incelemelisiniz. Yağlanan, çatlayan ve herhangi bir zarara uğrayan kabloları da değiştirmelisiniz. Ancak kabloları takarken sıralamayı karıştırmamak gerekir. Bujiler sırayla çalıştığı için kabloların hatalı takılması halinde motorda hasar ortaya çıkar. Bujiler takıldıktan sonra çıkardığınız diğer parçaları, çıkardığınız sırayla takmanız gerekir. Tüm parçaların takıldığından emin olduktan sonra kaputu kapatarak aracınızı çalıştırabilirsiniz.