Ateşleme Bobini Nedir?
Ateşleme bobininin bir diğer adı endüksiyon bobinidir. Aküden çıkan gerilimin seviyesi motorun çalışması için yeterince yüksek değildir. Ateşleme bobinindeki sargılar, aküden çıkan gerilimi yükseltir. Bu sayede buji tırnakları üzerinde ateşleme meydana gelir. Voltaj, belli bir süreliğine yüksek seviyeye ulaşır. Ateşleme bobini, elektromanyetik bir yapıya sahiptir. Bujinin motoru çalıştıracak yanmayı gerçekleştirebilmesi için bu parçanın sorunsuz çalışması gerekir.
Ateşleme Bobini Arızası ve Belirtileri Nelerdir?
Otomobillerin çalışması sırasında motor aksamında bulunan pek çok parça aktif rol oynar. Bu parçalardan biri de ateşleme bobinidir. Ateşleme bobini, adından da anlaşılacağı üzere ateşleme işlemini gerçekleştirir. Ateşleme bobini, 12 volt değerinde sürekli elektrik alır. Bu elektriği 30 bin volt kapasitesine kadar aralıklı akıma dönüştürür.
Her araçta ateşleme bobininin çalışma sistemi aynı değildir. Aracın distribütörlü ya da distribütörsüz olmasına göre çalışma prensiplerinde değişiklik meydana gelir. Ateşleme bobini, ince tel bobinlerden meydana gelir. Ayrıca bobinlerin üzerinde epoksi reçine, plastik ve kauçuk yer alır. Kullanılan bu malzemeler elektriğin gereksiz kullanımının önüne geçer.
Yeni araçlarda ateşleme bobinleri, buji üzerinde yer alır. Yüksek gerilim kablolarının son teknoloji araçlarda olmaması sayesinde arıza riski en aza iner. Ancak farklı nedenlerle arıza meydana gelebilir. Arıza durumunda vakit kaybetmeden ateşleme bobini değiştirilmelidir.
Ateşleme Bobini Nasıl Çalışır?
Ateşleme bobini, bujide oluşan kıvılcımı üreten parçadır. Bu parça bujilerin kafa kısmında bulunur. Her silindir için bujilerin kafalarına yerleştirilen bobinlerin gerilim seviyesi 30 bin volta kadar çıkar. Ateşleme bobinlerinde yer alan sargıların sayısı ise ikidir. Her bobinde iki tane sargı vardır. Primer ve ikincil yani sekonder olarak sınıflandırılan sargılar, iç içe bir yapıya sahiptir. Sargıların iç kısmında bulunan çekirdek, manyetik kısmın daha güçlü bir hale gelmesini sağlar.
Sekonder sargı olarak adlandırılan kısmın bağlı olduğu yer, bujinin orta elektrotudur. Bu kısımda ateşleme esnasında 30 bin voltluk bir gerilim meydana gelir. Bu gerilim ile oluşan kıvılcım, hava-yakıt karışımını yakarak motorun çalışmasını sağlar.
Ateşleme Bobini Arızası ve Belirtileri
Ateşleme bobini arızası çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Bir arıza söz konusu olduğunda aracın çalışma sürecinde bazı aksaklıklar meydana gelir. Yaşanabilecek olası aksaklıklar şu şekilde sıralanabilir:
-
Araçta titreme söz konusu olur.
-
Kontrolünüzün dışında, hız seviyesinde farklılıklar meydana gelir.
-
Araçta dikkat çekici bir güçsüzlük göze çarpar. Yokuşta zorlanma gibi durumlar sıklıkla yaşanır.
-
Yakıt tüketiminde artışa yol açar.
-
Arızalar söz konusu olabileceği gibi motorun hiç çalışmaması gibi bir durum da yaşanabilir.
-
Motor ışığı yandığı takdirde sorun, bobinden kaynaklanabilir.
Ateşleme bobini arızasının çeşitli nedenleri olabilir. Aşırı ısı, bu nedenlerden biridir. Motorda aşırı ısınma söz konusu olduğunda bobin arızasının meydana gelmesi, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Sıcaklığın yüksek olması nedeniyle bobin, daha hızlı bir şekilde yıpranır. Nem nedeniyle bozulan elektrik akışı, bobinin arızalanmasına yol açar. Elektrik aksamındaki farklı sorunlar da bobini etkiler. Ayrıca uzun süreli kullanımlarda ateşleme bobininin yıpranması, doğal bir süreçtir.
Ateşleme Bobini Değişimi ve Bakımı
Aracınızın yetkili servisine başvurarak ateşleme bobininin değişmesine gerek olup olmadığını öğrenmelisiniz. Değişim sürecinin aşamaları şöyle sıralanabilir:
- Elektrik çarpması gibi durumların söz konusu olmaması için ilk olarak akü bağlantısının durdurulması gerekir.
- Test cihazı ve tarayıcılarla hangi bobinlerin arızalı olduğu belirlenmelidir.
- Bobin eğer birden fazla silindire bağlıysa bağlantı kabloları numaralandırılmalıdır. Ardından sökme işlemine başlamak gerekir.
- Bobin çıkarılırken ilk olarak elektrik fişi daha sonra cıvatalar çıkarılır. Son olarak bobin tamamen çıkarılır.
- Yeni bobin, cıvatalar yardımıyla yerine sabit bir şekilde yerleştirilmelidir.
- Elektrik fişinin takılması, kabloların bağlanması ve akü bağlantısının sağlanması gibi işlemler tamamlanmalıdır. Ardından araç çalıştırılarak çalışma sürecinde bir sorun olup olmadığı anlaşılır.
- Ateşleme bobininin tamir edilmesi genellikle mümkün olmadığı için arıza halinde parça değişimi gerekir.
Ateşleme Bobini Ömrü Ne Kadar?
Nissan ateşleme bobini ve farklı araç modellerine göre ateşleme bobini ömrü değişiklik gösterir. Genellikle 150 bin-160 bin km arasında bir kullanım ömründen bahsedilebilir. Ancak araç kullanım şekli, aracın sık sık uzun mesafe yol katetmesi gibi nedenlerle kullanım ömrü azalabilir. Ayrıca kaliteli bir ateşleme bobini ile kalitesiz olanlar arasında kullanım ömrü yönüyle ciddi farklılıklar söz konusudur. Aracınızın sorunsuz bir şekilde çalışması için her zaman kaliteli ateşleme bobini kullanmaya dikkat etmelisiniz.